Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Εξαρθρώθηκε η συμμορία που κακοποιούσε και λήστευε ηλικιωμένους

Η αδίστακτη συμμορία που κακοποιούσε βάναυσα και λήστευε ηλικιωμένους, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση.

Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί και μία Ελληνίδα, ενώ η επιχείρηση διεξάχθηκε σε συνεργασία με πολλά άλλα τμήματα και ομάδες, όπως εκείνο της δίωξης ναρκωτικών αλλά και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Η συντονισμένη επιχείρηση απέφερε καρπούς αφού το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 24, 25 και 39 ετών, καθώς και μία Ελληνδία, ηλικίας 37 ετών.

Από κοινού είχαν συστήσει δομημένη ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και διέπρατταν ένοπλες ληστείες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, από τις 19 Απριλίου μέχρι και τις 16 Ιουλίου....

Η δικογραφία η οποία σχηματίσθηκε εις βάρος τους είναι πολύ βαριά, αφού εκτός από τα αδικήματα των κατά συρροή ληστειών, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ληστείας που τελέσθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα με αποτέλεσμα να επέλθει θάνατος προσώπου, της πλαστογραφίας, της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας και της αντίστασης.

Οι κακοποιοί αντιμετώπιζαν τα θύματά τους με εξαιρετική σκληρότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις τους χτυπούσαν, τους φίμωναν και τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια με αυτοκόλλητες ταινίες.

Σε μία περίπτωση η βίαιη αυτή συμπεριφορά τους, είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο Ελληνίδας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ηγετικό ρόλο είχε ο 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος επέλεγε τον τόπο και τον χρόνο δράσης τους.

Οι άλλοι δύο αλλοδαποί συμμετείχαν ενεργά στη διάπραξη ληστειών, είτε ως συναυτουργοί είτε ως συνεργοί.

Στην 37χρονη Ελληνίδα είχε ανατεθεί ο ρόλος της υπεύθυνης της πώλησης των αφαιρεθέντων χρυσαφικών και άλλων τιμαλφών σε ενεχυροδανειστές.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τους αποδίδονται οι παρακάτω ληστείες:

1) Στις 16 Ιουλίου διέρρηξαν παράθυρο σε σπίτι 80χρονης και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο, της αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ. Στη συνέχεια, της έδεσαν τα χέρια με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας και έκοψαν το καλώδιο της συσκευής του σταθερού τηλεφώνου.

2) Μία ημέρα νωρίτερα, με τον ίδιο τρόπο, εισέβαλαν σε οικία όπου διαμένει μόνη της 88χρονη ημεδαπή και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο, αφαίρεσαν δύο γραμμάτια ετήσιας προθεσμιακής κατάθεσης, της Ε.Τ.Ε. και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ονομαστικής αξίας 400.000 ευρώ και 240.000 ευρώ αντίστοιχα.

3) Στις 28 Ιουνίου το βράδυ, ξανά με διάρρηξη παραθύρου μπήκαν στο σπίτι 73χρονης ημεδαπής, από όπου αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 1.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 630 ευρώ. Στη συνέχεια, τη φίμωσαν, της έδεσαν τα χέρια με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας και έκοψαν το καλώδιο της συσκευής του σταθερού τηλεφώνου.

4) Στις 13 Ιουνίου εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε οικία 71χρονης Ελληνίδας και αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 5.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 3.550 ευρώ.
Στη συνέχεια, έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής και αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο της παθούσας.

5) Στα τέλη Μαϊου, στις 27 για την ακρίβεια το βράδυ, εισήλθαν από κύρια πόρτα σε οικία, όπου διαμένει 82χρονη ημεδαπή και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματός της, αφαίρεσαν δύο δαχτυλίδια και το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ. Έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής.

6) Στις 18 του ίδιου μήνα έσπασαν τον ομφαλό της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία 55χρονης ημεδαπής. Το θύμα βρέθηκε νεκρό από φιλικό του πρόσωπο, φιμωμένη και δεμένη στα χέρια και στα πόδια της με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας. Εκτιμάται πως δεν πήραν τίποτα, ίσως επειδή τρομοκρατήθηκαν.

7) Το ίδιο έκαναν και στις εννέα του Μάη, όταν έσπασαν την κλειδαριά της κυρίας εισόδου σε οικία 80χρονης, η οποία μένει όμως μαζί με το 48χρονο γιο της. Τους ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριών και πιστολιού και μετά αφαίρεσαν τα δακτυλίδια που φορούσε η παθούσα και το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση έδεσαν τους παθόντες με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας, έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής και εξαφανίστηκαν.

8) Τέλος, στις 19 Απριλίου μπήκαν σε σπίτι 81χρονης και υπό την απειλή μαχαιριών αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ. Στη συνέχεια, τη φίμωσαν και της έδεσαν τα χέρια.

Επιπλέον, σε βάρος του 25χρονου αλλοδαπού εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επικίνδυνη σωματική βλάβη αντίστοιχα, ενώ ο 39χρονος αλλοδαπός έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 44 μηνών για παράνομη προώθηση λαθρομεταναστών κατ’ επάγγελμα.

Είχε αποφυλακιστεί την πρώτη Δεκεμβρίου του 2010 με περιοριστικό όρο τη μη διαμονή του στην Ελληνική επικράτεια για μια τριετία.

Τέλος στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός όπλων και κλοπιμαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: