Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Προβάδισμα δύο μονάδων της Νέας Δημοκρατίας


Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσονται για πρώτη φορά οι πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του real.gr, οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 43% ότι ο πρωθυπουργός δεν έπρεπε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αλλά να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Το 32% απαντά πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει...Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ και η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εμφανίζεται το 1,7%, ενώ η αποχή φτάνει το 15% και οι αναποφάσιστοι το 9,7%.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 21,3% και το ΠΑΣΟΚ 19,6%. Ακολουθούν ΚΚΕ 7,6%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,1%, ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, ΔΗ.ΣΥ. 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, Οικολόγοι 2,3%, Άρμα Πολιτών 1,1%.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, δηλαδή όσων απάντησαν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες και δεν θα επιλέξουν λευκό ή άκυρο, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων διευρύνεται στο 2,1%. Στη περίπτωση αυτή η Βουλή γίνεται εξακομματική, καθώς μπαίνει και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Οριακά μένουν εκτός το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και οι Οικολόγοι. Στον Γιώργο Παπανδρέου οι πολίτες χρεώνουν το «ναυάγιο» της συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Το 33% εκτιμά ότι ευθύνεται ο πρωθυπουργός και το 25% ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 6% απαντά ότι έφταιγαν και οι δύο.

Ωστόσο, το 36% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς φέρει την ευθύνη του αδιεξόδου. Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να δώσει λύση μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αρνητικά απαντά το 48% και θετικά το 42%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: