Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Υποχρεωτική η φυσική παρουσία των συνταξιούχων του ΙΚΑ, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στις τράπεζες


Αρχίζει από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ στις Τράπεζες από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Η διαδικασία αυτή η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:...



1. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας

2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων

Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.

Εκτός από το μέτρο της φυσικής παρουσίας του συνταξιούχου, προωθείται διάταξη με την οποία στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό τη μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκτιμά ότι με την απογραφή των συνταξιούχων μέσω των τραπεζών και την άμεση γνωστοποίηση του θανάτου συνταξιούχων, θα αντιμετωπισθούν φαινόμενα είσπραξης συντάξεων ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει από συγγενείς τους ή πρόσωπα που δεν είναι δικαιούχοι.

Ήδη έλεγχος ο οποίος διεξήχθη σε 38 υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και αφορoύσε, 1.660 υπερήλικες συνταξιούχους αποκάλυψε, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, 244 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν πολλοί υπερήλικες που είναι άρρωστοι με άλτσχαϊμερ ή κατάκοιτοι. Σ' αυτούς θα τους κόψουν τις συντάξεις????