Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Το προφίλ των Ελληνόπουλων στο Ίντρερνετ..!



Τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Στη Σουηδία ξεκινούν την on-line ζωή τους από την ηλικία των... επτά, ενώ στην Ελλάδα στα έντεκα.

Η χρήση του Ιντερνετ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους: στην Ελλάδα το 95% των παιδιών 9-16 ετών σερφάρει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ πάνω από τα μισά παιδιά (55%) συνδέονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά....



Το 31% των παιδιών ηλικίας 11-16 ετών αναφέρει «παρενέργειες» από την «πολύ συχνή» ή «σχετικά συχνή» χρήση του Διαδικτύου. Οι κυριότερες είναι η αδιαφορία για τους φίλους τους, η παραμέληση των μαθημάτων τους και η έλλειψη ύπνου.

Τα Ελληνόπουλα μπαίνουν στο Ιντερνετ κυρίως από τον υπολογιστή που βρίσκεται στο δωμάτιό τους- σε ποσοστό 55%- κι αυτό εξηγεί γιατί οι γονείς αγνοούν τι κάνουν τα παιδιά τους όταν συνδέονται.

Εξαιρετικά δημοφιλής έχει γίνει στη χώρα μας η πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τα κινητά, τα οποία κάνουν θραύση μεταξύ των ανηλίκων. Σχεδόν επτά στους δέκα (68%) χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να μπουν στο Ιντερνετ, ποσοστό- ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος είναι 21%.

Τι κάνουν οι νέοι Ευρωπαίοι στο Διαδίκτυο; Κατά δήλωσή τους, χρησιμοποιούν τον Παγκόσμιο Ιστό για να συντάξουν σχολικές εργασίες (84%), να δουν βίντεο κλιπ (83%), να παίξουν παιχνίδια (74%) και να επικοινωνήσουν μέσω υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων, όπως το ΜSΝ (61%). Επίσης, ανεβάζουν φωτογραφίες (38%), στέλνουν μηνύματα (31%), επικοινωνούν με web camera (29%) και επισκέπτονται ιστοσελίδες ανταλλαγής αρχείων (17%) ή ιστολόγια (10%). Οι γονείς συχνά αγνοούν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά τους και δεν έχουν ιδέα για το τι κάνουν στο Διαδίκτυο. Πολλοί ανήλικοι παραδέχθηκαν ότι αντιμετώπισαν κάποιον κίνδυνο online. Ωστόσο η πλειονότητα των γονέων τους (83%) εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη.

Το 41% των γονέων των οποίων το παιδί έχει δει πορνογραφικό υλικό στο Διαδίκτυο, απάντησε με σιγουριά: «Το παιδί μου δεν το έχει κάνει ποτέ αυτό». Την ίδια απάντηση έδωσε το 36% όσων το παιδί έχει λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου. Το 61% των γονιών των οποίων τα παιδιά συνάντησαν από κοντά κάποιον που γνώρισαν στο Ιντερνετ, λέει ότι «αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Το facebook
Το facebook, το κοινωνικό δίκτυο - φαινόμενο των 500 εκατομμυρίων χρηστών, κατέκτησε και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Facebakers. com, που μετρά την κίνηση στο facebook, οι χρήστες του site στη χώρα μας ανέρχονται σήμερα σε 2.964.360. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους τρεις Ελληνες (27,58%) και περίπου έξι στους δέκα χρήστες Διαδικτύου (59,64%) είναι μέλη του Facebook.

Το 56% των χρηστών του στη χώρα μας είναι άντρες και το 44% γυναίκες. Το 47% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-44 και το 31% είναι μεταξύ 18-24 ετών. Οι ανήλικοι χρήστες αποτελούν το 15% και οι χρήστες άνω των 45 ετών το 6%. Σύμφωνα με την έρευνα ΕU Κids Οnline, το 54% των Ελλήνων ηλικίας 9-16 ετών έχει προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο (κυρίως στο facebook). Το 37% έχει ορίσει το προφίλ του «ανοικτό», που σημαίνει ότι μπορεί να το δει ο καθένας.

Παράλληλα, η Ελλάδα έρχεται πέμπτη παγκοσμίως στον αριθμό των on-line «φίλων». Σύμφωνα με έρευνα της ΤΝS, οι χρήστες των social media στην Ελλάδα έχουν κατά μέσο όρο 198 «φίλους». Την ξεπερνούν η Μαλαισία, η Βραζιλία, η Νορβηγία και η Πολωνία. Ο μέσος χρήστης του facebook έχει 130 «φίλους».

Οσον αφορά τα παιδιά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην Ελλάδα το 39% των ατόμων μεταξύ 9-16 ετών έχει πάνω από 100 επαφές και το 61% από 1 έως 100 επαφές (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 29% και 71% αντίστοιχα).

Τέλος, το 12% των Ελληνόπουλων αποκαλύπτει την ταχυδρομική του διεύθυνση ή τον αριθμό του τηλεφώνου του στο προφίλ του, ενώ το 20% λέει ψέματα για την ηλικία του.


Facebook α λα ελληνικά
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 31η θέση παγκοσμίως- σε σύνολο 213 χωρών- στη διείσδυση του facebook.
Πρώτες είναι οι ΗΠΑ, η Ινδονησία και η Βρετανία. Η δυναμική του αυξάνεται όλο και περισσότερο: μόνο το τελευταίο 6μηνο το facebook απέκτησε 237.660 νέα μέλη στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: