Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

«Το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης»



«Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εκκαθαρίζει σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος»

Ως τα δύο σημαντικότερα έτη της τετραετίας προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το 2011 και το 2012.

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, ώστε το 2012 η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και το 2013 να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και την οικονομική της εξάρτηση.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και η χώρα πρέπει να κερδίζει, όπως είπε, καθημερινές μάχες. Ο συναγερμός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν έχει λήξει ακόμα καθώς η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εκκαθαρίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος.
Στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία, έσωσε τη χώρα με θυσίες του λαού, αλλά χτίζει μια διαφορετική Ελλάδα με αξιοπιστία, βήμα- βήμα.

Τόνισε επίσης ότι είναι κρίσιμο πλέον η κυβέρνηση να κάνει όλα εκείνα τα οποία υποσχέθηκε και για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά, εκείνες τις αλλαγές που αντιμετωπίζουν τα αίτια της κρίσης και όχι απλά τα επιφαινόμενά της.

Οι αυτόδιοικητικές εκλογές

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου μήνα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι μικροπολιτικές εκλογές ούτε ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν κάποιοι, αλλά είναι μια ευκαιρία και μια μεγάλη δυνατότητα αλλαγής για τη χώρα.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τις επιλογές της προσπαθεί να υποτιμήσει τους πολίτες και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να σβήσει τις τεράστιες ευθύνες της για το γεγονός ότι ο ελληνισμός περνά τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Το δίλημμα των εκλογών για τη χώρα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι αν θα συνεχιστεί το έργο της σωτηρίας και της αναμόρφωσής της ή αν θα πάμε στην παρακμή της φαυλότητας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της πελατειακής σπατάλης. Εμείς, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και συνεχίζουμε το έργο μας με σχέδιο και στρατηγική.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικές καθώς είναι η πρώτη φορά που θα ισχύσουν καθοριστικής σημασίας θεσμοί όπως είναι ο εκλεγμένος περιφερειάρχης. Ο θεσμός του «Καλλικράτη», είπε, είναι μια πραγματική επανάσταση και ως παράδειγμα ανέφερε ότι θα σταματήσει πλέον να ακούγεται ότι όλα αποφασίζονται στην Αθήνα. Οι περιφερειάρχες, πρόσθεσε, είναι τοπικοί κυβερνήτες πια, και έχει σημασία ποιοί θα κληθούν να υπηρετήσουν αυτόν τον θεσμό.

Ανεργία και εργασιακά στο επίκεντρο

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή ημέρα η οποία είναι η γενέθλια ημέρα της Μελίνας Μερκούρη με αφορμή ένα από τα νομοσχέδια που τέθηκαν σήμερα σε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά στην ενίσχυση και την ανάδειξη της κινηματογραφικής τέχνης.

Μιλώντας ειδικότερα για το νομοσχέδιο αυτό ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μπορεί κάποιοι να θεωρούν πολυτέλεια να ασχολείται το Υπουργικό Συμβούλιο με τις τέχνες όταν η οικονομία κινδυνεύει.

Ο ίδιος, όπως είπε, θεωρεί ότι ισχύει το αντίστροφο και ότι ο κινηματογράφος είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας και βασικό στοιχείο του νέου προτύπου ανάπτυξης που δημιουργεί η κυβέρνηση. Είναι ένας τομέας, όπως είπε, που κινητοποιεί ανθρώπινο κεφάλαιο, δίνει υπεραξία στα προϊόντα μας και συνδυάζεται άριστα με την τουριστική βιομηχανία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει συγκαλέσει για αύριο ευρεία σύσκεψη με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητηθεί το θέμα της εργασίας και της ανεργίας.

Θα συζητηθεί, όπως είπε, ένα ευρύ οπλοστάσιο μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και θα αναληφθούν αμοιβαίες δεσμεύσεις ώστε να αμβλυνθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της μεγάλης κρίσης.

Όπως εξάλλου ανέφερε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, πρόκειται για 17 προγράμματα στήριξης συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους.

Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 660.000 καθώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κλπ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκαν προς συζήτηση τα ακόλουθα νομοσχέδια:
- Πιστοποίηση μηχανοδηγών με εισηγητή τον κ. Ρέππα.

- Ενίσχυση ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης με εισηγητή τον κ. Γερουλάνο

- Διαδρομή και εγκατάσταση στο πλαίσιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με εισηγήτρια την κ. Μπιρμπίλη

- Ενσωμάτωση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα με εισηγήτρια την κ. Μπιρμπίλη

- Προσαρμογή διατάξεων στο Εσωτερικό Δίκαιο για την εφαρμογή διατάξεων σχετικών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με εισηγητή τον κ. Καστανίδη

- Ενσωμάτωση οδηγίας για εφαρμογή ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης με εισηγήτρια την Λούκα Κατσέλη και

- Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για τον έλεγχο, πώληση και κατοχή όπλων στην Ελλάδα με εισηγητή τον κ. Παπουτσή

Πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε συνεδρίαση υπό τον κ. Πάγκαλο για θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.

Στον τομέα των επενδύσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το πρώτο σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ανέπτυξε το «Φαστ Τράκ» όπου, όπως είπε, ο κ. Πάγκαλος υπάρχει απόφαση στις μεγάλες επενδύσεις να υπάρχει ειδική μεταχείριση.

Ανέφερε επίσης ότι το σύνολο των επενδύσεων θα χωριστεί σε δύο τομείς. Ο ένας θα αφορά ειδικά στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο δεύτερος σε όλες τις άλλες επενδύσεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επισκεφθείτε το ιστολόγιο www.pyrinos-logos.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Το άλλο με το Τοτο το ξέρεις?